Tutustu Lapväärttiin

Pohjanmaalla sijaitseva, Kristiinankaupunkiin kuuluva Lapväärtti (ruotsiksi Lappfjärd) on vetovoimainen kohde maaseutumatkailusta kiinnostuneille: luonnonläheinen, perinteikäs maalaismaisema takaa matkailijalle rennon paikan viettää virkistävää lomaa kaikkina vuodenaikoina. Maaseudun lisäksi Lapväärtissä majoittuva voi tutustua Suomen ensimmäisen Cittaslow-kaupungin tunnelmalliseen puutalomiljööseen. Rannikolla sijaitsevassa Kristiinankaupungissa meri ja rantakallioinen luonto ovat vahvasti läsnä.

Etäisyyttä kantakaupunkiin Lapväärtistä on vain kahdeksan kilometriä, ja matka taittuukin helposti auton lisäksi myös pyörällä (Kristiinankaupunki matkailukohteena). Pidemmän päiväretken pyöräillen voi tehdä esimerkiksi Isojoen Kangasjärvelle, Siipyyhyn Kiilin kotiseutumuseoon, Härkmereen uimarannalle tai saarella sijaitsevaan Kaskisiin, joka on väkiluvultaan Suomen pienin kaupunki (pyöräilymahdollisuuksista lähikyliin ja -kuntiin). Lyhyempiä lenkkejä taas on mukava tehdä Lapväärtissä (vinkit Lapväärtin reiteistä).

Lapväärtin jokilaakso on mainittu kirjallisissa lähteissä jo keskiajalla. Lapväärtin kylä on tunnettu omasta jouluperinteestään, koristeellisesta joulurististä, jonka kirkkoherra pystytti pappilan ulkorakennuksen päähän ensimmäisen kerran 1800-luvun puolivälissä. Jouluristin valot ovat väritykseltään punaiset ja vihreät. Hehkuva risti symboloi aurinkoa. Sen nostamisen salkoon on ajateltu suojelevan eläimiä, karkottavan pahoja voimia ja ennustavan runsasta satoa.

Maanviljelyn vaikutus jokilaakson maisemaan on ollut valtava: puita on ollut vähän lukemattomien viljeltyjen peltojen sekä laiduntamisen vuoksi. Pelloilla laiduntavat edelleen lampaat, lehmät, hevoset ja ylämaankarja. Tärkein viljelykasvi Lapväärtissä on peruna. Kristiinankaupunki tuottaakin eniten ruokaperunaa koko Suomessa. Viljeltyjen peltojen lisäksi Lapväärtiin kuuluu myös vehreän metsän keskellä komeileva Pyhävuori. Pyhävuoren korkeudet ja sen monipuolinen luonto tarjoavat vastapainon Lapväärtin alavalle jokilaaksolle.

Lapväärtinjoki alkaa Lauhavuoren kansallispuistosta ja kulkee vanhan Isojoen, Dagsmarkin, Peruksen ja Lapväärtin läpi laskien Selkämereen. Kalastus joella on ollut vuosisatojen ajan merkittävä elinkeino: nykyään kalastusharrastajat tulevat ympäri Suomen kokeilemaan kalaonneaan. Aikaisemmin joella myös ravustettiin, nykyisin pyydetään edelleen nahkiaisia. Kalakantaan kuuluvat lisäksi meritaimen, lähdepurojen purotaimen, harjus, siika, ahven, lohi ja hauki. Lapväärtinjoki on yksi harvoista Suomen joista, joihin luonnonvarainen taimen nousee kutemaan. Monimuotoiseen eliölajistoon lukeutuu myös uhanalainen jokihelmisimpukka.

Lapväärtin arkkitehtuurin helmi on rapatusta tiilestä rakennettu, saksalaissyntyisen Ernst Lohrmannin suunnittelema Lapväärtin kirkko, joka valmistui vuonna 1851 Mangsinmäelle. Kirkossa on kolmetuhatta istumapaikkaa, ja maaseutukirkoista se on Suomen toiseksi suurin. Kirkon yhteydessä on lisäksi puretulta Birgitan pitkäkirkolta (1666-1857) siirretty kellotapuli. Hautausmaita on Lapväärtissä kolme: Birgitan hautausmaa keskustassa, kirkonmäen hautausmaa ja Åsändanin hautausmaa, joka on suurin Kristiinankaupungin hautausmaista. Sen yhteydessä on myös vuonna 1931 valmistunut siunauskappeli, joka peruskorjattiin vuonna 2006 tulipalon jälkeen entiseen loistoonsa.

Urheilua harrastavat tai kokeilevat löytävät varmasti Lapväärtissä mieluisen lajin. Kesäisin pelataan tennistä kentällä, joka sijaitsee puolen kilometrin päässä Bed & Breakfast Lapväärtistä. Samalla paikalla talvisin jäädytetään kaukalo luistelemista ja jääkiekkoa varten. Kaukalon vieressä on lisäksi jalkapallokenttä, joka on kovassa käytössä. Kentällä pääsee futistunnelmaan matseja seuratessa ja itse pelatessa.


Kartta Pyhävuoren Facebook-sivuilta.

Ajomatkan päässä (autolla tai pyörällä) sijaitsevalla Pyhävuorella voi vaeltaa merkityillä reiteillä. Huipulta näkyvien komeiden maisemien lisäksi Pyhävuoren metsissä aukeavat laajat jääkaudenaikaiset pirunpellot ja vastaan saattaa tulla myös jykevä kallioseinä. Vaellusreiteillä matkaa tauottavat useat laavut ja kota. Yksi Pyhävuoren aarteista on hiekkarannallinen lampi, jonka vesi lämpenee mukavasti uimareille kesäisin. Talvella Pyhävuorella voi käydä hiihtolenkillä tai laskettelemassa ylläpidetyillä laduilla ja rinteillä. Eväsleivät ja termospullo mukaan ja menoks!

Elokuun ensimmäisenä lauantaina Lapväärtissä on perinteisesti järjestetty Lapväärtinpäivä. Koko kylä kokoontuu yhteen viettämään kesäpäivää Lapväärtin suurimman tapahtuman merkeissä: aamulla katsellen vanhojen autojen, traktoreiden ja muiden kulkuvälineiden paraatia tai itse siihen osallistuen, illalla lavatanssien. Päivällä kylän urheilukentällä on paikallisia myyjiä ja käsityöläisiä, musiikki-, voimistelu- ja tanssiesityksiä, puuhaa lapsille pomppulinnoissa ja muissa vempaimissa sekä nälän yllättäessä Marttojen kuuluisaa klimppisoppaa ja pikku purtavaa. Tänä vuonna tapahtumassa järjestetään myös traktorpulling-kisa, jossa mitataan kenellä on kylän vahvin traktori. Saappaanheiton taas voittaa sekä pisimmälle heittänyt että hienoimmaksi saappaansa tuunannut.

Palvelut ovat kylässä lähellä. Lapväärtissä on kaksi ruokakauppaa (Sale ja K-Market) sekä parin kilometrin päässä Lålbyssä sijaitseva ABC-liikennemyymälä, jonka yhteydessä on noutopöydän lisäksi Hesburger ja Sale. Lapväärtissä voi käydä syömässä ABC:n lisäksi Havanna Pizzeria Kebabissa tai kahvila-ravintola Vonnelassa. Keskustassa toimii myös Susannes Shop & Café, jossa voi herkutella jäätelöllä. Löytöjen etsijöiden suosima aarreaitta, kirpputori Engellan, sijaitsee kilometrin päässä B&B:stä. Lomalukemista dekkareista lehtiin ja romaaneihin voi hakea keskustan kirjastosta. Apteekki on kirjastoa vastapäätä.

Lomakohteena Lapväärtti ja sen lähialueet erottuvat kirjavalla kattauksellaan erilaisia maisemia ja nähtävyyksiä, tekemistä ja tapahtumia. Lapväärtin kylässä tuntee yhteisöllisyyden ja tekemisen meiningin. Virkistävää puuhaa riittää kylässä lomailevalle. Pellot, metsät, joki ja läheinen meri yhtyvät monimuotoisessa luonnossa. Lisäksi Kristiinankaupungin läheisyys tuo uuden elementin maaseutumaisemalle: kahdeksan minuutin ajomatkan päässä merikaupungin hyväntuulinen elämänmeno valloittaa päivämatkailijan. Irtioton jälkeen matkailijan on lokoisaa palata Lapväärtin jokilaakson viihtyisään ja rauhalliseen majapaikkaan.

Lähteet: Eränen, Kimmo. Lappfjärds ådals historia 1850-1970 – Lapväärtin jokilaakson historiaa. 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *